E.Jurzyca chce do volieb zverejniť ďalšie informácie o vysokoškolákoch

05.01.2012 Bratislava

Bratislava 4. januára (TASR) – Do predčasných marcových parlamentných volieb chce ministerstvo školstva pod vedením Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) zverejniť ďalšie informácie o vysokoškolákoch. Začiatkom minulého roka ministerstvo prinieslo informácie o nezamestnanosti absolventov, v septembri 2011 spustilo web absolventi.iedu.sk, kde si verejnosť môže pozrieť, koľko zarábajú absolventi jednotlivých univerzít.

„Medzi ďalšie priority patrí zverejnenie poplatkov za štúdium, úspešnosti na prijímacom konaní, názorov študentov na kvalitu vzdelávania a miery ukončenia štúdia podľa jednotlivých vysokých škôl, fakúlt a skupín študijných odborov,“ informoval dnes odbor masmediálnej politiky ministerstva školstva. Informácie zrejme rezort umiestni tiež na stránku absolventi.iedu.sk tak, aby záujemcovia o štúdium mali možnosť porovnať údaje o konkrétnych fakultách či odboroch na jednotlivých vysokých školách.

Na prelome januára a februára by mala začať fungovať digitálna mapa základných a stredných škôl. „Rodičia a uchádzači o štúdium by si v nej mohli jednoducho vyhľadať školu napríklad v blízkosti svojho bydliska a následne si ju prostredníctvom rôznych indikátorov aj porovnať s ostatnými školami,“ spresnilo ministerstvo.

Najdôležitejšou prioritou pre rezort je však doplniť čo najviac zdigitalizovaných učebníc na portál www.eaktovka.sk. Ministerstvo web spustilo dva dni pred minuloročnými Vianocami. V súčasnosti na ňom verejnosť môže nájsť 26 zdigitalizovaných učebníc, ale aj 65 audionahrávok kníh či odborné publikácie pre učiteľov. Za týždeň od spustenia portál navštívilo 15.564 ľudí, denne si ho pozrie asi 1000 až 1500 záujemcov denne.
 

Vyberte región